DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Spolek Babule

Pečení

VÁNOČKA - Katka Kohoutová

Ingredice: 1kg mouky polohrubé, 150g cukr moučka, 150g másla, 4 žloutky, 1/2 l mléka, kvasnice, sůl, 100g mandlí, citronová kůra, kandované ovoce, rozinky, bílek na potření.

 

MAZANEC - Katka Kohoutová
Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 170 g cukru, vanilkový cukr, sůl, citrónová kůra, 1/2 l mléka, 42 g droždí, 3 žloutky, 170 g másla( polovina může být margarín), 50 g rozinek, 50 g oloupaných nasekaných mandlí, kandované ovoce, tuk na potření, 1 celé vejce na potření

Postup: Mouku s cukrem prosejeme do nahřáté mísy, přidáme sůl, vanilku a citr. kůru. Uděláme kvásek a vlijeme do mísy, přidáme žloutky a nakonec rozpuštěný tuk, rozinky, kand. ovoce a mandle. Těsto zpracujeme v míse , přesuneme na vál a na něm dopracujeme až se tvoří bubliny (Já ho dávám zpracovat do domácí pekárny). Dáme zpět do mísy a necháme v teple kynout. Za hodinu převálíme a necháme znovu kynout. Těsto rozdělíme na dva bochánky, dáme na plech potřený tukem, a necháme dalších 10 min. kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem, nakrojíme do středu křížek a dáme do středně teplé trouby a zvolna asi 50 min. pečeme. Mandlové lupínky na posypání.

KOKOSOVÁ BUCHTA

Ingredience: 2 velké balíčky piškotů ,1kostka ztuženého tuku, asi1/2 hrnu moučkového cukru, 2 lžíce kakaa,10 lžic rumu, mléko dle potřeby

Postup těsto: piškoty namlet smíchat s rozpuštěným tukem, dát cukr, rum, kakao a tolik mléka, aby vznikla vláčná hmota - dát na plech vyložený alobalem.

Postup krém: 1 máslo, 1 hrnek ml.cukru, 1vanilovy cukr, balíček kokosu, čokoládovou polevu na ozdobu - smícháme dané suroviny, natřeme na upečené těsto a nastříkáme čokoládovou polevu.

 

ŠLEHAČKOVÝ BERÁNEK

Ingredience: 5 vajec, 30 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 10 dkg ořechů nebo mandlí, 5 dkg lámané nebo sekané čokolády, 5 dkg rozinek, 250 ml šlehačky ke šlehání, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva

Postup: 20 dkg másla utřít s 20 dkg moučkového cukru a přidávat postupně 5 žloutků, mouku, prášek do pečiva, rozinky, čokoládu, ořechy smíchat dohromady,  šlehačku vyšlehat, do máslové hmoty přimíchávat postupně moučkovou hmotu + šlehačka, nakonec přidat sníh našlehaný s 10 dkg moučkového cukru. Formy vymazat dobře a vysypat moukou. Péci asi hodinu při 160 - 170 st.

Těsto je na 2 menší beránky nebo na jednoho velkého a zbytek dát do srnčího hřbetu.

 

PERNÍČKY IHNED MĚKKÉ

Ingredience: 1/2 kg hladké mouky, 12 dkg medu, 19 dkg hery, 2 celá vajíčka, 20dkg moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody, šťáva z 1 citronu, perníkové koření.


Postup: Hladkou mouku nasypeme na vál, přidáme 1 lžičku jedlé sody, moučkový cukr a citronovou štˇávou. Mezitím si rozehřejeme med, do něj dáme rozpustit heru a do vlažného rozkvedláme vajíčka. Vzniklou směs lijeme postupně do připravené mouky a vyválíme těsto, podsypáváme moukou v případě potřeby. Těsto nesmí být ani tuhé ani moc řídké. Když je těsto důkladně vypracované, rozdělíme na části a dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech vyložené pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby. Zdobíme bílkovou polevou.

 

MAZANEC
Ingredice: 1 kg polohrubé mouky, 170 g cukru, vanilkový cukr, sůl, citrónová kůra, 1/2 l mléka, 42 g droždí, 3 žloutky, 170 g másla( polovina může být margarín), 50 g rozinek, 50 g oloupaných nasekaných mandlí, kandované ovoce, tuk na potření, 1 celé vejce na potření
 
Postup: Mouku s cukrem prosejeme do nahřáté mísy, přidáme sůl, vanilku a citr. kůru. Uděláme kvásek a vlijeme do mísy, přidáme žloutky a nakonec rozpuštěný tuk, rozinky, kand. ovoce a mandle. Těsto zpracujeme v míse , přesuneme na vál a na něm dopracujeme až se tvoří bubliny (Já ho dávám zpracovat do domácí pekárny). Dáme zpět do mísy a necháme v teple kynout. Za hodinu převálíme a necháme znovu kynout. Těsto rozdělíme na dva bochánky, dáme na plech potřený tukem, a necháme dalších 10 min. kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem, nakrojíme do středu křížek a dáme do středně teplé trouby a zvolna asi 50 min. pečeme.

 

MEDOVNÍK - Petra Kozáková

Ingredience na těsto:  250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 30 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody.

Ingredience na krém: Celé máslo, 1 konzerva slazeného zahuštěného mléka.

 

Postup těsto: Necháme si zkaramelizovat konzervu slazeného mléka ve vodní lázni (nejlépe den předem, aby mělo mléko dostatek času vychladnout, stačí vařit na mírném ohni po dobu 2 hod.) Před samým začátkem si uvaříme kávu, nalijeme do ni rum a necháme vychladnout. Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme, potom přimícháme jedlou sodu a hladkou mouku a vymícháme do těsta, které potom přendáme na pomoučený vál a rukama řádně propracujeme. Až máme těsto hotové, rozdělíme si jej na 5 – 6 stejných dílků. Každý dílek rozválíme a vykrojíme si z něho kolečko ( odkrojky nevyhazujeme, budeme je ještě potřebovat ). Jakmile budeme hotoví s vykrajováním koleček z těsta, přendáme kolečka( každé samostatně) na pečící papír a dáme péct do předem vyhřáté trouby ( asi 200 ˚ na  2 – 3 min ).  Potom vezmeme zbylé odkrojky rozválíme a dáme také upéct.

Než nám upečené placky vychladnou, připravíme si krém :

Postup krém: Vezmeme celé máslo, zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme do hustého krému. Vychladlou placku z odkrojek přendáme do mixéru a „rozdrtíme“ na hrubší písek. Jednu placku vychladlého medovníku potřeme zchlazenou kávou s rumem, dále naneseme vrstvu krému a posypeme pískem z upečené placky. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud nebudou všechny placky  na sobě naskládané.

Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme zbylým pískem, Dort dáme do ledničky, zatížíme jen a necháme na 24 hodin odležet.